Tokaj-hegy: az Alföld szélén

2016-03-13 , Csele & MGP & Zozoo

motoros túra , Alföld , Zemplén , Magyarország

Tokaj-hegy

 

A táj különleges, és ez abból adódik, hogy az érintkező tájak genetikailag és gazdaságilag nagyon különbözőek. A tökéletes síkságnak minősülő Alföld és az Északi-Középhegységhez tartozó vulkanikus eredetű Zempléni-hegység (Eperjes-Tokaji-hegység) találkozik itt. Maga a Tokaji-hegy (Kopasz-hegy) az Eperjes-Tokaji hegyláncnak az Alföldre mélyen előreugró, izoláltan álló vulkáni kúpja. 514 méter magas, meredeken emelkedik ki a 100 méter körüli tengerszint feletti magasságú csatlakozó síksági tájakból.

 

Tokajt a legtöbben boráról ismerik, mely történelmi távlatokból is híres és neve külhonban is jól ismert volt már századokkal ezelőtt. Történelme során azonban sokkal fontosabb földrajzi elhelyezkedése.  Erdély és Lengyelország közötti kereskedelmi útként mindig is révként szolgált, majd számos sok híd épült a település területén, melyet egy időben vár is védett.

 

Tavasztól-őszig forgalmas a vidék, több zenei és színházi fesztivál is van, valamint régi hagyományokkal bíró motoros találkozó. A hely amúgy is ideális találkozó pont a motorosoknak, mind Nyíregyháza mind Miskolc felöl érkezve sokan állnak meg is pihenni. Gyalogos és kerékpáros túráknak is jó kiinduló pont a város, ahonnan mi most motorral másztuk meg azt a bizonyos híres Kopasz-hegyet.

 

 

Kopasz-hegy motorral
Tokaj-hegy tetején motorral

 

 

 

 

Áldó Jézus Szobor, Tarcal

 

Adományként épült Tarcal felett az Áldó-Krisztus szobor. Bár jól kiépített kövesút vezet fel hozzá, csak gyalog illik felmenni! 

 

Formájában és vonalvezetésében szépen letisztult az a 8,5 méter magas gránitszobor Tarcalon, az Ó-temető feletti dombon, 2015. március 25.-e óta. Egy kedves vállalkozó adományozta önzetlenül a Tarcali községnek. 

 

A felajánló egy márvány, gránit és kőfeldolgozással foglalkozó Gávavencsellői cég vezetője. Hívő emberként sokat járt a tarcali Mária-Terézia kápolnában, ahol egyszer egy papírlapot talált, amin egy Jézus szobor volt. Ez adta az ötletet arra, hogy megvalósítsa a látottakat a Tokaji-hegy oldalában. A monumentális alkotást egy hegyaljai szobrászművész készítette öt hatalmas gránittömbből. Az adományozó mindössze annyit kért cserébe, hogy egy méltó körülményt alakítsanak ki a szobor környékén.

 

 

Áldó Krisztus
Áldó Krisztus, Tarcal

 

 

A názáreti Jézust i.sz. 33-ban a nép félrevezetéséért, a császári adófizetés ellen buzdításért és csalásért (a zsidók királyának vallotta magát) halálra ítélték, és az ítélet még abban az évben jogerőre emelkedett, noha a történészek szerint a vád gyenge lábakon állt, így vélhetően koncepciós per volt. A szobor azonban nem a szenvedő, hanem a szerető, áldást osztó Krisztust idézi meg.

 

 

lépcsők az Áldó Jézushoz
Áldó Krisztus, Tarcal

 

Bányató, Tarcal

 

Tokaj-hegy két bányatavat is magában rejt. A nagyobbik tó jól ismert, fürdőzésre és horgászásra használják. A kisebbik tó a Bükki Nemzeti Park fokozottan védett területe, ahova engedély nélkül tilos belépni. Hogy az egyik tavat megnézhessük egy métert sem kell megtennünk, mert a szobor helyéről gyönyörűen látható.

 

 

Tarcal bányató
bányató, Tarcal

 

 

Terézia kápolna, Tarcal

 

Tarcal sokat fejlődött az elmúlt évek során. Szépen fel lett újítva az Andrássy rezidencia, a Degenfeld kastélyszálló és a szálló feletti Terézia dombon álló kápolna (közúton is megközelíthető, de a Mária-út ösvénye is érinti).

 

 

Terézia kápolna, Tarcal
Terézia kápolna, Tarcal

 

 

 

 

Kilátó, Bodrogkeresztúr

 

Tarcalt és Bodrogkeresztúrt a hegylábon kanyargó műút köti össze, nem nehéz megtalálni.. előbbinél ez a Bodrogkeresztúri-út, utóbbinál ez a Tarcali-út. Keresztúron a Dereszlára érdemes felsétálni ( vagy felgurulni). A hely a 40 milliós kilátóként híresűlt el, mely összegért 40 cm-el (igen centiméterrel) magasabbról tekinthetünk végi a Zemplén keleti oldalán. Áradások idején a Bodrogzugot kitölti a Bodrog és a Tisza, egy egységes hatalmas tavat alkotva. 

 

 

40millás kilátó, Bodrogkeresztúr
 
40millás kilátó, Tarcal

 

 

 

Bodrogköz Bodrogkeresztúrból
a Bodrogköz Bodrogkeresztúrból

 

 

 

Évadnyitó gurulásunk videón

 

 

Zozoo: Évadnyitó videón

 

 

 

Fotóalbumok

Térképek