A „leg-szerpentin” Debrecen környékén

2017-10-18 , Zozoo

motoros túra , Románia

DN1H tájkép

 

A címre utalva, nem olyan triviális megtalálni a legjobb egynapos homokozót Debrecentől, ahol lehet egy jót kanyarogni, anélkül, hogy ne a zsigeri képletet húzzuk elő a kalapból, a hírös-neves Lillafüred-Felsőtárkány szakaszt. (kövezzetek meg érte, de én nem szeretek oda járni: susnyás, beláthatatlan, rosszúl döntött kanyarokkal, túl sok kolbász-lángos kombóra vágyó hülye motorossal).

Akkor mi legyen? Román „testvéreink” szép csendben egy szekérderék utat építettek újra, az elmúlt években, némelyiket meglepően pipec minőségben. Van olyan cérnavékony hegyi út, amit egy-két düledező házon és pár egykedvűen legelésző lovon kívül más nem is díszit, csak a szép táj. Az embernek az az érzése, hogy csak Nekem építették.

Az egyik ilyen gyöngyszem a Szilágyságból indul, a H1-es út, Szilágynagyfalu (Nusfalalu) és Élesd (Alesd) közötti szakasz. Direkt nem írtam, Élesd-Szilágynagyfalut, mert, ha Debrecenből indulsz, inkább kerüld el a E60-as főutat, Nagyvárad-Élesd között. Unalmas és mindig brutál forgalmas. 

 

 

DN1H boglyák

 

Röviden, válaszd a legrövidebb utat: Debrecen-Létavértes-országhatár-Székelyhíd-Szilágynagyfalu. (utvonal).

Ez egy 100 km-es etap, amiből kb. 30 km elég rossz minőségű, de járható, a többi príma. A határátlépés izgalmait leszámítva, más meglepire ne számíts. Muszáj megjegyeznem, hogy ez az egyetlen átkelő, ahol a derék közeg mindig elkéri az összes papírodat, megszondáztat és leveteti a sisakodat, akkor is, ha az nyitott. Köszönjük Emese!

Ha már megérkeztél, Szilágynagyfalu központjából fordulj rá a H1-re, Élesd felé. DE ha akarsz látni valami igazán szépet, különösen ősszel, akkor irány a 110E jelű cérnavékony út, igy!! Űberkirályfantasztikusegysávosbiciklisút! Van benne egy 2km aszfalt nélküli szakasz is, a chopperesek kedvéért.

 

 

110E

 

A többi full kanyargás a H1-en Élesd-ig és vissza Szilágynagyfaluig. (útvonal). Ha korrog a gyomrod egyél valamit a top-case-ből, majd ülj be a Huta Slavia-ba valami rendes ebédre. Jó a kaja, de ne számíts olvadozó kedvességre és gyors kiszolgálásra.

 

Huta Slavia
Huta Slavia

 

Hazafele Szilágynagyfalu után visszafele ugyanaz Debrecenig. Hogy kevésbé fájjon az a 30 km sz*r  út, koncentrálj a környék olajkútjaira. A határnál megint átnéznek tokától-bokáig, megfújod a szondát, kedvesen elköszönsz a határ büszke őreitől és már otthon is vagy, a jó kis debreceni pusztaságban smiley

 

Teles utvonal: link

 

 

 

Fotóalbumok

Videók

Zozoo - 110E

Térképek