Csütörtök.

Hajnali öt, sötét, hideg.. és zuhog az eső. Talán nem is baj, hogy most nem motorral megyek. Hármason felborult busz, M1-en araszoló forgalom és vidéki utakat megszégyenítő darabos aszfalt. Győr után mellékutakon megyek, kérdéses hogy a táblázás gyengébb vagy a gps tudása.. De legalább Ausztriába érve eláll az eső.. és eltűnik a parlagfű az út mellől.  A Hohe Wand-ra megyek fel, ez egy plató (fennsík) Bécsújhely közelében. Hétvégén fizetős, de hét közben szabad a felmenetel.  Első cél a Felsenpfad, egy acél „sétány” a sziklafal oldalában. Nem hosszú, csak le és fel gyaloglás pár száz méter. Többet kell gyalogolni hozzá a parkolóból, mert az csak messzebb van, a környéken mindenhol tiltják a megállást az út mentén. Második látványelem kb 3 km, a SkyWalk kilátó, egy kettős konzolos elem, olyasmi amit mostanában előszeretettel építenek mindenhová. Semmivel sem látni többet róla mint a mellette lévő szikláról, de jól néz ki, vonzza a turistákat.. meg a rácsos vagy üveg járófelület jópofa pár száz méter magasságban. Sajna borús, hideg idő van.. kicsit esik is, indulás tovább.

Myrafalle vízesés szurdok.  A vízesésen oda-vissza fa hidakat és lépcsőket építettek  ( ma 26 híd és 8 lépcső).. Az össz magasság 125 m és kb 600 méter hosszú a szurdok. Gondolom amúgy is vizes mindig minden a környéken.. most korábbi esők miatt érdemes még jobban vigyázni. De kihagyni nem szabad. A környéken lett volna még egy megnéznivaló, de az hosszabb idő, a szállás meg még vagy 100 km.. és esteledik.

Bécstől elvileg két várossal arrébb van a garnihotel, de még a bécsi buszok járnak arra. A bookingon sikerült a valóságnál jobb képeket készíteni a szálláról.. de mindegy, úgyis csak aludni kell.  Rajzfilmbeli Csőrike nénije fogad, és egy szuszra vagy tíz percig beszél és osztja a turista „segédleteket”.. Már van Bécs térképen, metró térképem, P+R kártyám.. stb..mire közbeszúrom, hogy nem beszélek németül. Nem baj.. azért folytatja.. Végül azért a kulcsot is megkapom, természetesen tetőtéri kakasüllős a szoba..

 

skywalk

 

Skywalk

 

skywalk

 

Myrafalle

 

 

Péntek.

Hűvös idő, de legalább nem esik. Reggel a szabvány zsemle-felvágott kombó, koffe or tea? választékkal. Se rántotta se würst.. itt ennyiért ennyi jár. (Hmm a lengyeleknél mennyivel jobb reggelik voltak). Első cél ma Baden Bei Wien.. a gps a városon át vinne, ezt sürgősen felülírom, rábökve valami zöldnek látszó helyre féltávon.. Na az a Bécsi Erdő.. (egy része) és nem csúnya hely.  Báden se.. de egy kicsit mintha puccos lenne. Főként a kaszinó környéke…  Egyenruhás diákokat is régen láttam már. De ami a legrosszabb hogy öt perc alatt hat idióta autós jön szembe. Errefele a Lidl parkolóban hihetetlen küzdelemmel parkoló „hausfrau”-k megszokott látványok, de itt konkrétan Bentley-k jönnek szembe az út közepén, végtelen sértődöttséggel a vezető arcán mikor rájön hogy bizony nem tudjuk átrepülni őket ezért akár 2 fokot is el kell ám forgatniuk a kormányt saját fenséges kezükkel. De innen indul egy remek kis kerékpárút a Schwechat folyócska partján. Hol a jobb hol a bal parton, főként aszfaltos kerékpárúton lehet haladni. Ahol múrvás, kavicsos az út, ott csak kicsit jobb mint az M1-es itthon. Nagyon jó szakasz, de kicsit fáradt vagyok kerekezni.. a nyílt részeken természetesen szembeszél fúj.. de hát a bringásnak mindig szembeszél fúj :-P. 10 fok van de azért nem fázok. Heilingenkreuz-ig tekerek, ott az apátságot járom körbe, kicsit pihenek majd vissza. Kiderül, hogy nem is ment olyan rosszul a tekerés.. visszafele szinte egy lendülettel lehet menni. Most néztem meg a térképen azért 200 méter emelkedő volt benne odafele.  A kerót visszatuszkolom a csomagtartóba, majd irány Laxenburg. Előtte még egy Billás szendvics, valahogy mindig ez a leggyorsabb. Laxenburgban egy hatalmas kastélypark található, egy tóval és rajta egy kastéllyal. A történelmét nem ismerem, akit érdekel az gondolom megtalálja a neten. Sajna előzetes infókkal szemben csak gyalog lehet bemenni. A tavat megkerülve, több hídon át lehet elérni a kastélyt. Be nem mentem, sokkal kellemesebb volt kint sétálni. Visszafele az út rövidíthető egy kis kompozással, majd séta vissza a parkolóhoz.

 

kerékpárút a Schwechat folyócska partján

 

kerékpárút a Schwechat folyócska partján

 

kerékpárút a Schwechat folyócska partján

 

Laxenburg, kastélypark

 

 

Szombat.

Ma legyen Bécs a cél. Már ha tudok járni :-P Iszonyat izomláz a jutalma a tegnapi kerekezésnek. A reggeli nem sokat változott.. konkrétan semmit.  10 km az első P+R, a kocsit ott hagyom. Az automatából magyar nyelven lehet venni jegyeket, 24 órás kb. 7 eu. A google maps percre pontosan adja meg az átszállásokat,  gyorsan el lehet jutni a városban bárhová tömegközlekedéssel.  Mivel útba esik leszállok a Kettenbrückengasse-n, szombatonként ott, a Naschmarkton bolhapiac van, végigsétálom. Érdekes, de kb ugyanaz mint itthon.. csak drágább.  Legyünk turisták.. irány a Stephansdom.  Kívülről megcsodálom a székesegyházat, meg mellette a kis kiállítást, hogy mivel is építették fel ezt a monumentális építményt.. igen kb kalapács és véső.  Aztán szétnézek, tömeg.. nem.. mégse legyünk turisták. Sugár irányban elhagyom a környéket, a Stadtparkhoz sétálok.. na ez már jobb. Villamos majd metró.. irány az egyetem negyed, csak meg kell nézni, hogy Zaha Hadid házai tényleg úgy állnak ahogy a fotókon látszik.. Hmm.. tényleg. Hát nem rossz.. Mondjuk az épület aljában lévő kávézóban ebéd címszóval elfogyasztott pirítós az viszont rossz..de legalább sokat kellett rá várni is. Végignézem még a környék épületeit, érdemes. Azt azért meg kell állapítani, hogy ha valaki „nemes korróziós burkolatot” (rozsdás vaslemezeket) használ akkor gondolni kell arra is, hogy az bizony meglátszik a burkolaton is.  Két perc múlva már megint egy parkban sétálok, mindenhol bringások, futók, pihenők… gyerekeknek valódi gőzmozdony. Hangulatos régi villamossal megyek vissza a Schwedenplatz-ra, majd metróval megint át a város túlvégére, a Technikai Múzeumba.. (nem a szokványos turistalátványosságok érdekelnek). A kiállítás profi, akit érdekel az ilyesmi az ne hagyja ki.  Sötétedésre visszaértem a P+R-be, majd a szállásra .. esti sétára valahogy nem vágytam már. A Kolostor és környéke szép.

 

Zaha Hadid

 

Zaha Hadid

 

Zaha Hadid

 

Zaha Hadid

 

Zaha Hadid

 

Zaha Hadid

 

Vasárnap.

Változott a reggeli.. van kockasajt.  Mivel tegnap szinte két napra szánt látnivalót jártam végig gondoltam ma ismét inkább vidékre megyek,  Klosterneuburg-ot, mint a helyi Szentendrét emlegetik az útleírások, gondoltam megnézem. Egy szép napos nyári hétvégén biztos vonzó, most a hűvös reggelen üres, nem túl érdekes. A templomba bementem, de épp vasárnapi nagymise volt és fél perc múlva kiűzött a tömjénfüst.. Lehet én vagyok az Ördög? Mert nagyon nem bírom.  De tényleg. még most is érzem az orromban. Inkább megyek tovább, Kreuzenstein a cél, ehhez elvileg át kell kompolni a Dunán. Na az nem járt, a hídhoz viszont vissza kell menni Bécsbe. Ahol is megláttam a Danube Tower-t, és inkább oda mentem. Fel. Van ám kilátás. És a fotón jobb oldalt az a pötty az egy ember.. Merthogy szeretnek onnan gumikötélen leugrálni. És még fizetnek is érte.  Ha már erre jár az ember akkor érdemes egy sétát tenni, egyszer megnézni Bécs nemzetközi centrumát, felhőkarcolóit és „híd” épületeit. Egy kört megér, de sokkal jobb utána egyből visszatérni a Donaupark zöldjébe. A séta után még egy helyet megcéloztam, a Gasometer-t. Ez eredetileg négy hatalmas tégla gáztartály volt, henger alakúak, és tetőfödémük mint egy nagy dugattyú mozgott le és fel, a saját súlyúkkal biztosítva az állandó nyomást.  Nemrégiben átalakították lakóházakká, irodákká, üzletekké. Kívülről jól néz ki, belülről csak egy plaza, érdektelen. A lakórészek sajna nem láthatóak, egy kört megért. Na ennyi fér egy bő hétvégébe.. irány haza.

MGP

 

Danube Tower

 

Bécs

 

Bécs

 

Bécs, park

 

Gasometer

 

 

Még sokkal több kép MGP-től itt:  Bécs-2017-fotóalbum

Fotóalbumok

Videók

Térképek