BMW F650GS twin... szerintem

2017-09-16 , Csele

BMW F650GS twin , motor teszt

Ezerszer feltett kérdések:

 

Milyen motort vegyek? Melyik a legjobb motor?

 

Aztán jönnek az okosok, a tapasztaltak, és jól megmondják neked a tutit: jaj csak azt a típust ne, azt a másikat viszont nyugodtan vegyed. Még sörözni is leülnek veled, vagy elmennek veled motorozni, esetleg kölcsön is adják a magukét, és csak mondják-mondják. .... na de mit is? Amit ŐK éreznek, amit ŐK kaptak ettől vagy attól a típustól.

 

A tesztekről nem is beszélve, melyek minden típusról lényegében csak a jókat mondják el, és itt rögtön hozzá kell tenni: szigorúan a tesztelő szempontjaiból jellemzik az adott vasat.

 

Persze nem vagy te lúzer, elindulsz és tesztelsz mindenhol ahol csak teheted, és mindenféle járgányt, amit csak lehet.

Közben jár az agyad, számolgatsz, latolgatsz egyáltalán mit is engedhetsz meg magadnak anyagilag és társadalmilag, nehogy terád is passzoljon a régi vicc:

 

Hogyan gondolkozik az angol, a francia és a magyar?

Az angol ülve, a francia járkálva, a magyar pedig utána :-P

 

Nagyot fogsz koppanni, ha kereteidet, helyzetedet nem veszed figyelembe mielőtt döntesz!

 

Ne érezd magad ezek miatt rosszul barátom! Hidd el, minden motoros végigjárta ezt az utat vagy éppen most járja azt. Egyet jegyezz meg jól: aki a legmegingathatatlanabbul tanácsol neked bármit is, na annak a szavát fogadd a legnagyobb kétkedéssel :) 

 

NINCS önmagában jó vagy rossz motor!!!

 

Gondolj arra: TE egész biztosan más vagy, mint Ő. Más méret, más életkor, más habitus, más erőnlét, más igények, más anyagi és társadalmi helyzet, más érdeklődési kör ...stb.

 

Márpedig mindezek együttesen fogják meghatározni, hogy milyen motor való NEKED!

 

Motort MAGAD és MAGADnak válassz!

Ne hallgass se a barátnődre, se a feleségedre, a motor nem ruha vagy berendezési tárgy és semmiképp sem státusz szimbólum! De ne hallgass a barátaidra sem, hacsaknem teljesen egyformák vagytok! 

Neked kell eggyé válni vele. Olyan legyen, mintha a saját tested része lenne. Csak így fogsz tudni megbízni benne, csak így fogod tudni rábízni az életedet, és csak így fog tudni kihozni téged a kiélezett helyzetekből !

 

Mindezek tudatában olvasd kérlek a továbbiakat!

 

Nekem a BMW 1200GS -e volt hű társam sok-sok kilométeren keresztül, aminek erősségeit még azok is elismerik, akik utálják a béjemvét, és szitokszó számukra ez a márkanév.

 

Sajnálom ha valaki zsigerből hoz itéleteket, de annyit üzenek innen nekik: bele kell törődniük, hogy a bajor propelleres cég tud MOTOR-t építeni, és egyáltalán nem véletlen, hogy az 1200GS ezek közül is az egyik legsikeresebb modelljük. ... Ja! és ennek nem csak az az oka, hogy magas a presztizse. Aki valaha volt lovasa egy ilyen típusnak, az úgyis érti miről beszélek.

 

Lehetne itt regélni róla, és sorolni a jó tulajdonságait, de megtették ezt már előttem számosan.

 

Viszont elmesélem, hogy az én szempontomból mik a hátrányai.

 

 • Kétszer tört el az első felnim kátyuban, ami ugye arra utal, hogy ezt a fajta tereptárgyat nem igazán kedveli, márpedig kis hazánkban (és Erdélyben, ahova szintén gyakran járok) ezek száma nem elhanyagolható. Emiatt aztán olyan szinten figyeltem már  az útFELÜLETET ezeken a részeken, hogy a motorozás élménye alig maradt meg. Este vagy esős időben utazni ilyen utakon kész rémálom volt nekem.
 • Hiába ez a legkönyebb boxer az elérhető típusokból, azért még mindig nehézkes mozogni vele városban és egyéb szűk helyeken, terepen.  Igazán elemében országúton és aszfalton van, hosszú túrákon. 
 • Nem való kis  termetű embereknek. Sok éve megszállottan nagy GS-es barátom szokta mondani, hogy emlékszik az utolsó 5 év minden egyes leparkolására: nagyon figyelnie kell hol akarja letenni a lábát. Ugyanis ha ez a tömeg egy picit is elindul, abból biztos eldőlés lesz.
 • Egy új (de még egy fiatalabb, jó állapotban lévő használt) megvásárlása is nagyon drága mulatság lett. Nem az én adósávomban lévőknek ajánlanám.   

 

 

Közel 130ezer km-t mentem az enyémmel, és az előbb leírt hátrányaival együtt is nagyon szerettem, de úgy éreztem ha most nem adom el, akkor már nem is fogom tudni soha.

 

Nade van-e élet az 1200GS után?

 

Tettem pár tétova kisérletet, próbáltam a kisebb motorok felé nyitni. Meg kell mondjam a nagyon kicsi duálsportok (értsd 250-es, esetleg 400-as) vonzottak mindig is, de ezekről hamar kiderült, hogy nem nekem valók. Aszfaltos utazás agyhalál velük (kényelmetlenek, 100 fölött elfogyik az erőtartalékuk és ilyenkor már ráadásul annyit esznek, mint egy rendes nagy motor), terepre pedig ezek a "street legal" vasak majdnem olyan nehézkesek, mint a 650-es kategória motorjai. Akkor már miért ne ebből a kategóriából válasszak?

 

Jött egy újabb kísérlet: egy BMW F8000GS Adv.

 

Joggal merül fel a kérdés: miért nem ez lett a befutó nálam, hiszen ez egy igazi kalandor-motor. 

 

A válaszom nagyon egyszerű:

 • Nagy méretű 21"-es első kerekével és belsős gumijaival olyannak való, aki az endúrózás világából jön a túraendúrózás világába, 
 • Olyannak  való, akit nem zavar, hogy nem igazán élvezet vele a kanyarvadászat (messze nem olyan kezesen kanyarodik, mint az 1200-es tette).
 • Olyannak  való, akit nem zavar, hogy egy kis defekt esetén is gumit kell tudnia szerelni, mivel a belsőt valahogy ki kell venni és visszarakni.
 • Olyannak  való, aki sokkal többet megy komoly terepen, mint aszfalton, és tudja is ott uralni ... azaz aki nagyon jól tud motorozni és elég hosszú lábakat is növesztett hozzá, mert jó magas. 

 

Végül

 

Nézzük nekem mik a prioritásaim így 60 felé közeledve (szóval öregedő testtel), 175cm magasan (vagyis inkább alcsonyan),  normál fizetésből élve, barangolós motorozási szokásaimat és érdeklődési körömet is ismerve. 

 

 • A motor legelőször is legyen kicsi(!) hozzám képest, hogy mindig élvezettel tuddjam uralni (nem autó ez, nem beleülök, hanem rá).
 • Legyen jó a futóműve (lehessen vele rossz utakon is komfortosan utazni, ne törjön el az első felnije egy méretes kátyúban, és szeresse úgy a kanyarokat, mint az 1200-es testvére).
 • Városban legyen könnyed, országúton stabil és gyors, de letérve az aszfaltról se tünjön el az arcomról a derű.
 • Legyenek jók, határozottak fékei. Legyen ABS, de lehessen kikapcsolni azt ha helyzet úgy kívánja.
 • Legyen kényelmes, ergonómikus. Minden legyen a kezem ügyében, és hosszú utak után se zombiként szálljak le róla.
 • Legyen könnyen kezelhető (ne okozzon gondot leparkolni vele, le és felszállni rá, odébb rakni, tologatni).
 • Legyen jól  pakolható (dobozoknak legyen kialakított felfogatása).
 • Legyen kellően dinamikus (a motoros hasonló a darázshoz: mivel kicsi, ezért csak akkor életképes ha gyorsabb, mint a környezete).
 • Legyen ésszerűen takarékos (jól tud esni, ha el tudok motorozni egy tankolással akár egész nap).
 • Szervizelése, karbantartása ne csak márkaszervizben legyen megoldható.
 • Ne haladja meg az erőmet a megvásárlása sem. 

 

Na ilyen nekem a BMW F650GS twin (később F700GS):  számomra egy vérbeli barangoló :)

(egy 800ccm -es, kéthengeres, 71 lóerős, 176kg száraz tömeggel rendelkező túraendúró)

 

Persze lehet, és szükséges is rápakolni néhány kiegészítő cuccot, dehát melyik vasra nem?

 

... hmmm és hogy mondjak valami rosszat is róla? .... Hát igen, sajnos ezt a típust lánc hajtja.

 

ennyi... egyenlőre.

 

Epilógus

 

Nem meggyőzni akartam senkit , hiszen a stabil véleményt formálóktól óvakodni kell, ahogy írtam ;)... ez csupán egy tapasztalás, amit megosztottam Veled, mélyen tisztelt olvasó.

 

 

 

Bmw F650GS twin
Bmw F650GS twin gyárilag

 

 

Bmw F650GS twin: számomra egy vérbeli barangoló
Bmw F650GS twin: számomra egy vérbeli barangoló

 

 

Bmw F650GS twin: számomra egy vérbeli barangoló
Bmw F650GS twin: számomra egy vérbeli barangoló

 

 

Bmw F650GS twin vegyes társaságban
Bmw F650GS twin szines társaságban.

 

 

Bmw F650GS twin a realy allrounder
Bmw F650GS twin ... szerintem.

 

 

Két BMW F650GS -sel Debrecentől Nagyváradig a Bihari hegyközön át, majd keresztül az Érmellék poros útjain haza.

 

 

Csavargás a Bihar hegységben BMW F650GS -sel.