Hegyközi karika

2016-04-16 , MGP

kerékpáros túra , Zemplén , Magyarország

Találtam a neten egy kellemes kis kerékpáros kört, gondoltam ma megnézem.

Ideális időt mondanak, 20 fok, napsütés… no meg viharos szél. Hegyközben van a cél, hátha ott nem fog fújni.. déli szél..a Zemplén „leárnyékolja”. No persze.. inkább az északi lankákon lendületet kap, olyan széllökések vannak, hogy elborítják a bringát. Na mindegy, ha már eljöttem idáig, csak gurulok egyet.

A Kéked-i új átkelő út mellett hagyom a kocsit, irány észak.

 

Tekerni szinte nem is kell, lejt is az út, meg erős a hátszél, érzem én hogy ezt még visszafele megszenvedem. Abaújnádasdra érve keresnék valami jelzést, elvégre EuroVelo kerékpárút szakaszról van szó, de semmi. Persze a Hernádot nehéz lenne eltéveszteni, igazából az út egy magasabb pontjáról a híd is látszik. Táblázva az új focipálya van, na persze. Szóval aki a hidat keresi az a focipálya táblát kövesse, ott van mellette az átkelő is. Két éve adták át, kellemes kis függőhíd, szerencsére tényleg csak gyalogos-kerékpáros forgalomnak.

 

fuggohid

 

hernad

 

A túlparton kiépített kerékpárút visz Hernádgönyüig. Az úton jelzések nincsenek, de a főbb pontokon van egy légifotó-térkép tábla, jelölve hogy hol vagy és merre visz az út. Nagyon eltévedni nem lehet. Északra haladva több tó található, korábbi és jelenlegi kavicsbányászatból jöttek létre. Fürödni tilos, és a part is meglehetősen túlépített hétvégi viskókkal.

 

 

to

 

 

lovak

 

 

Kiérve a főútra Hernádzsadány felé fordulok , a két települést rövid kerékpárút köti össze, lényeg hogy nem kell az úton tekerni. Településen belül trafiznak, de nem lépem túl a sebességhatárt :) . Azért szúrós szemmel néznek, de sisak és mellény van rajtam.

Tegnap direkt megnéztem, hogy kell-e Szlovákiában, aztán találtam még pár érdekes dolgot ami kerékpárosokra vonatkozik ( és fórumozók szerint vidéken előszeretettel nézik, ha ahhoz van kedvük). Ilyen pl, hogy az itthon megszokottak mellett külön kérik a prizmákat elöl - hátul, nekik nem felel meg ha a lámpába van beépítve, kötelező a pedálprizma (na az nem volt) és ha nem dinamós a lámpa hanem elemes akkor kell „tartalék áramforrás”.

A Hernád híd mellett egy kis duzzasztógát épült pár éve, sajna nem lehet közelebbről megnézni.

 

 

duzzaszto

 

Na itt fordulok „szélirányba” és egyből emelkedik is az út.. innentől kihívás a dolog . Visszaérek Abaújnádasdra, előtte lennie kell egy kis ligetes résznek, de a térkép szerinti út nem található, egy ösvény vezet át a mezőn, nem biztos, hogy az oda visz. A faluból is van két út, az első speciel két magánházhoz, ott valójában nincs átjáró, végül a harmadik megy ki a töltésútra.. illetve oda, ahol majd valamikor lesz, most olyan félkész/feltúrt útalap, de csak pár méter.

A liget a Hernád egy kis holtága, amin valamikor pallós-járdát vezettek át. Na az se ma volt. A „sétányra” jó fél métert kell fellépni, hiányzik is több palló. Középtájon nagyot reccsen az egyik, ezt mondjuk megértem, de azért inkább a szélén lépkedek, erre az egész tákolmány ingadozni kezd. Akárhogy is nézem, maximum a „rozoga” osztályba sorolandó, de azért az összkép szép. Az új híd csak ötszáz méter, és ha kiépítik a hiányzó szakaszt, meg kicsit helyrehozzák a pallókat akkor kellemes pihenőhely lehet belőle.

 

fahid

 

sziget

 

liget

 

ujhid

 

A Hernád parton visszatekertem a hídhoz, majd innen már a kocsihoz. Az országhatár táblánál lébecolt két fakabát a szlovák oldalon, de szerencsére nem érdekelte őket hogy van-e pedálprizma a kerón. A táblákon van jelölve egy másik útvonal is, kitérővel Eszkáros-ra, az kb. plusz 6 km meg 95 m szint, de mondjuk szebb, mint a közvetlen átkötő út. Ha nincs szél, akkor ez egy könnyű huszonegynéhány kilométeres családi tekerés. Remélhetően egyszer majd a Sárospatak-Kassa útvonal teljes egészében kiépül, nem csak ilyen rövid szakaszok.

Fotóalbumok

Videók

Térképek