Károlyi kilátó

2016-04-06 , MGP

bakancsos túra , Zemplén , Magyarország

Ma kivettem a múlthéten végigdolgozott szombatot, mivel hétvégére nem mondanak túl jó időt. Kellene egyet túrázni.

Elgurultam László tanyára, illetve előtte jó negyven percet vártam a kis úton mert két nyerges kamiont raktak meg fával. Lengyel kamionokat… nem elég, hogy irtják az erdőket, még olcsón is adhatják, ha a lengyelek ide járnak fáért a szlovák erdőségeken át.

László tanya előtti leágazástól indul a kék ösvény, az új kilátót is jelzik végig. A kék jel nagyrészt az erdészeti utat követi. Egyből van egy rövidítés a térkép szerint, de jelezve nem volt. Visszafele már látszik a leágazás, de elég meredek.

 

Az útvonal

 

Egyébként a MapsMe jól tette a dolgát. 3.1 km-en 300 m emelkedés, de mivel van összesen 98 m esés is benne, így azért vannak meredekebb szakaszok. Az út jól járható, az erdő ébredezik, bolyhokban zöldül. A Herma-Ház tetőnél kint az új táblázás… csak épp nem stimmel teljesen a térképpen.

 

Herman-ház

 

Az út megy egyenesen tovább bal kézről, a kék-zöld-sárga jelzés fel egy dombosabb részre.. nem szimpatikus. Főleg hogy fel-le megy .. a végén egy seggfékes kis szakasszal. Lent balról megint becsatlakozik az erdészeti út.. térkép nem jelzi, és itt szlovák turistatáblák vannak. Hmm.. elvileg az út nem megy át a határon. No mindegy.. a kék jelzés megvan.. és persze meredeken megy felfele.

 

Nagy-Milic felé

 

A Nagy Milicet megismerem.. Füzér felől régebben jártam már erre párszor..(mondjuk az se ma volt). 27 celsius április elején, nem kicsit van melegem, mikor az út elkezd lejteni majdnem visszafordulok, nagyon nem akarok visszaúton is mászni. Szerencsére a Maps szerint már csak párszáz méter.. és tényleg ott is van.

Az utolsó kapaszkodón halk sercenéssel égnek ki a mászó izmaim biztosítékai.. innen már csak vissza!

 

utolsó kapaszkodó

 

A kilátó szép, rendes szerkezet. A kilátás is szép, de a párás melegben nem látni messzire.. egyszer egy tiszta téli napon is el kell jönni.

 

Károlyi kilátó a Zemplénben

 

 

Kis pihenő

 

Kilátás

 

Tíz perc pihi után irány vissza. A Velky Milic Sedlo (Nagy Milic nyereg) táblánál a turistajel helyett az erdészúttal szemezek. A Maps szerint Szlovákia fele visz át, de nem úgy néz ki. Megyek rajta kicsit, a gps szerint nem is az úton vagyok, egyértelmű hogy visszavisz a turistautakhoz, csak kihagyja a „mászókát”.. így is van. Utólag megnézve egyetlen on-line térképen sincs rajta ez a kis kerülő. Én azért megjegyzem.

 

Egész úton csak két turistával találkoztam, ők szlovákok voltak. Nem ártana kicsit reklámozni azt a szép új kilátót.

 

Károlyi kilátó a Zemplénben

Fotóalbumok

Videók

Térképek